Hvad er en arbejdsmiljørepræsentant?

Et velfungerende samarbejde, godt kollegaskab og et godt fysisk arbejdsmiljø er afgørende for, om vi trives på arbejdspladsen – og det er præcis de områder, hvor man som arbejdsmiljørepræsentant kan gøre en positiv forskel.

På alle arbejdspladser med 10 eller flere ansatte skal medarbejderne vælge en eller flere arbejdsmiljørepræsentanter. Ifølge Arbejdstilsynet er det arbejdsmiljørepræsentantens opgave “at sætte fokus på sikkerhed og sundhed i virksomheden” på vegne af medarbejderne. Det er en meget bred definition, som kan fortolkes på mange forskellige måder, og det er derfor også i høj grad op til dig selv at påvirke, hvordan din rolle som arbejdsmiljørepræsentant skal være i praksis. Denne person er de ansattes ambassadør over for ledelsen i spørgsmål om arbejdsmiljøforhold. Det er et vigtigt tillidshverv, som arbejder for et sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle de ansatte på arbejdspladsen. 

Hvis du søger mere information om dette, så kan du her finde alt, hvad du skal vide om arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsopgaver og alt det praktiske

Arbejdsmiljørepræsentanten er med til at sørge for, at du og dine kolleger kan arbejde uden at blive syge af arbejdet eller komme til skade. Uanset om du oplever problemer med det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø, kan du altid gå til arbejdsmiljørepræsentanten, som er uddannet til at gøre din arbejdsplads bedre. 

Arbejdsmiljørepræsentanten repræsenterer alle faggrupper i det område, som arbejdsmiljøgruppen dækker i virksomheden. Som arbejdsrepræsentant skal man først og fremest sætte fokus på sikkerheden, herunder hvordan I forebygger arbejdsmiljøproblemer på arbejdspladsen. Lyt derfor til dine kollegar og gå videre til din arbejdsgiver med deres problemstillinger. Forebyggelse, risikovurdering og undersøgelse af arbejdsskader er en del af arbejdsopgaverne. 

Det står i arbejdsmiljøloven, at du som arbejdsmiljørepræsentant skal have en “efter forholdene rimelig tid til rådighed til at varetage dine pligter i arbejdsmiljøarbejdet”. For den tid, du bruger i denne stilling, skal du have løn for. Hvordan dette konkret skal tilrettelægges, skal du drøfte med ledelsen. Din repræsentant indgår i en arbejdsmiljøgruppe og er med til at sikre dig medindflydelse og medbestemmelse omkring arbejdsmiljøforhold i forhold til ledelsen. En arbejdsmiljørepræsentant er med til at arbejdspladsens arbejdsmiljø tages alvorligt i hverdagen og under forandringer. 

Det er kun de ansatte, der kan vælge en arbejdsmiljørepræsentant, selvom det er arbejdspladsens leder, der har ansvaret for, at der bliver holdt et valg. Arbejdsmiljøloven stiller ikke krav om anciennitet og kvalifikationer ved valg af repræsentant, men som tommelfingerregel følger man ofte de retningslinjer, der er ved valg af tillidsrepræsentant.

Gode råd til dig, der overvejer denne stilling

Du skal gøre dig klart, at det vil tage en del tid af fra dit normale arbejde, hvis du skal udfylde rollen optimalt. Du er derfor nødt til at afklare og afstemme forventninger med din leder, så du er sikker på, at I er på lige fod med, hvordan du fordeler din tid i forhold til dine nuværende ansvarsområder og din nye rolle. 

Tag en snak med andre arbejdsmiljørepræsentanter i organisationen eller nogle, du kender, der tidligere har arbejdet som repræsentanter. På den måde får du et indblik i, hvad rollen går ud på, og hvilke forvetninger der er til dig.

Hvis du har fået titel som arbejdsmiljørepræsentant, er det rigtig vigtigt, at du kommer afsted på uddannelsen så hurtigt som muligt. På den måde sikrer du, at du er godt klædt på til opgaven. Uddannelsen giver dig nemlig svar på mange spørgsmål i forhold til, hvordan du agere i rollen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *