Hvorfor skal jeg købe en hedvandsrenser?

Varmt vand gør bedre rent

Du kender det fra køkkenvasken, er der fedt og genstridigt snavs på tallerkner og gryder skal vandet være varmt for at få tingene rene og fri for fedt. Det samme gælder når du bruger vand til højtryksrensning af maskiner, bygninger, biler, lastbiler, inventar og installationer, varmt vand løsner fedt og snavs bedre end koldt vand.

Typisk kaldes en højtryksrenser der kan varme vandet op for en hedvandsrenser eller hedtvandsrenser, og måden hedvandsrenseren varmer vandet op på kan varierer efter det enkelte behov.

Drift med via forbrændingsmotor eller El-motor

Der kan være lidt forvirring blandt mange omkring energikilden der driver selve pumpen og den energikilde, der står for opvarmningen af vandet i en hedvandsrenser – der er nemlig ikke nødvendigvis den samme type.

Afhængig af hvilken opgave der skal løses, kan de forskellige kombinationer af energikilder være at foretrække.

Skal din maskine stå stationært i forbindelse med en bygning hvor du har adgang til strøm er el den optimale kilde til drift af pumpen. Om du skal vælge 230 Volt eller 400 Volt maskiner afhænger af dit behov, og hvad du har adgang til.

Har du mulighed for en tilslutning til 400 volt er den absolut at foretrække, men har du kun 230 volt kan du også få mindre hedvandsrensere der kan tilsluttes 230 volt. Du skal dog være opmærksom på at din el-installation har min 16A sikring da højtryksrenserens pumpe kræver en del ved især opstart hvor der opbygges tryk.


Skal du bruge din maskine mobilt eller steder hvor der ikke er nem adgang til strøm er en hedvandsrenser med forbrændingsmotor det oplagte valg. Det kan være i forbindelse med arbejde hos kunder på forskellige adresser hvor du ikke har garanti for el-tilslutning, rensning af broer i lystbådehavne, udendørs bokse til køer, grise, heste eller får – generelt steder hvor du ikke har adgang til el.

Den hyppigst anvendte forbrændingsmotor i forbindelse med højtryksrensere er benzin fordi benzinmotoren er nem at vedligeholde og den er driftsikker under mange forskellige forhold.
Der findes hedvandsrensere der drives af dieselmotor, men du skal have et højt antal drifttimer før der er økonomi i dieselmotoren. Har du til gengæld det, kan en dieseldreven hedvandsrenser være en oplagt investering.

De forskellige opvarmningsmetoder

Når vandet skal opvarmes findes der tre hovedsystemer, og de er alle uafhængig af hvilken driftsform der benyttes til at drive højtrykspumpen der laver vandtrykket.
Den mest normale og billigste er diesel som via en dyse forbrændes i et brændkammer der er omkranset af en varmespiral som vandet passerer igennem.

Denne metode er billig og effektiv, og derfor den mest anvendte.Diesel udleder kulilte når det forbrændes, og derfor skal maskinen stå ventileret eller have monteret skorsten hvis den benyttes i lukkede rum.

I lukkede fabrikslokaler eller andre steder hvor man ikke kan have et oliefyr kørende, kan en el-opvarmet hedvandsrenser være løsningen. El-opvarmning er ikke så effektiv som diesel, men til gengæld er det miljøvenligt og forurener ikke omgivelserne.

Derfor kan der i visse tilfælde ikke være andre muligheder end en el-opvarmet hedvandsrenser, og så må du gå på kompromis med kapaciteten og effektiviteten.
De el-opvarmede hedvandsrensere kræve meget strøm, og det er ikke unormalt at der skal installeres en kapacitet på 32/64A, og så er det stadig maskiner der ikke performer i nærheden af de tilsvarende dieselopvarmede modeller.

Den sidste mulighed er opvarmning med gas, og her er du afgrænset til stationære maskiner fordi gastilslutningen ikke egner sig til fleksibel tilslutning.
Gasopvarmede hedvandsrenser ser du ofte i fabriksinstallationer hvor hedvandsrenseren er monteret i et separat lokale med egen skorsten. Ofte er det begrundet med at fabrikken i forvejen benytter gas til opvarmning, og derfor giver det mening at investere i en hedvandsrenser der kan tilsluttes fabrikkens interne gasnet.

Hvilke producenter er gode til hedvandsrensere?

Du kan finde mange producenter af højtryksrensere og hedvandsrensere, men nogle af de bedste er tyske Kärcher der har produceret højtryksrensere siden 1950’erne og har en lang tradition og et stort udvalg af kvalitetsmaskiner. En anden interessant producent er italienske LAVOR som producere højtryksrensere til både privat og erhverv som Kärcher. LAVOR modellerne er ofte enklere maskiner der er nemme at vedligeholde og reservedelene er billige. Kvaliteten på LAVOR er god og kan måle sig med de bedste i branchen.

Hvilket udstyr giver mening at købe ekstra

Når du skal investere i en hedvandsrenser er du måske meget optaget af selve maskinen, og så overser du muligvis muligheden for at få udstyr med som gør din maskine endnu bedre til den opgave du skal løse.

De fleste højtryksrensere og hedvandsrensere leveres fra producenten med en simpel enkeltlanse med 1 dyse. Du kan med fordel opgradere din maskine med en dobbeltlanse og få meget bredere anvendelsesmuligheder end enkeltlansen.

Dobbeltlansen har 2 dyserør og 2 dyser som du kan skifte imellem ved at dreje på et håndtag på lansen. Den ene dyse er en højtryksdyse som du bruger når du skal vaske med maskinens fulde kraft. Den anden dyse er en skylledyse som du bruger i kombination med højtryksdysen til at skylle for lav tryk eller udlægning af kemi.
Når du drejer på dobbeltlansens ventil tager du trykket af højtryksdysen og fordeler det på begge dyser, på den måde kan du rengøre følsomme områder der ikke tåler højt tryk.

Skal jeg købe en ny eller brugt hedvandsrenser

Om du skal købe en brugt hedvandsrenser er helt op til dit temperament og behov. Under alle omstændigheder bør du købe hos en forhandler du kan stole på, og undgå privatkøb. Der er meget teknik i en hedvandsrenser, og det kan være meget svært at vurdere om de interne dele er slidt og står for udskiftning. Derfor kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at købe privat.

Serviceaftale på en hedvandsrenser

Når du køber en ny hedvandsrenser bør du undersøge om du kan få en inspektionsaftale på maskinen. Inspektionsaftalen er den billigste serviceaftale du kan få, og her betaler du for de reservedele og materialer der skal benyttes for at vedligeholde din maskine. Denne løsning er ofte den mest økonomiske og passer til de fleste, med mindre du har specielle krav om at din maskine skal være i drift hele tiden.

Mange overser service på deres højtryksrensere, men der findes mange ventiler og dyser i pumpehuset som det er nødvendigt at servicere for at opretholde maskinens kapacitet. Pumpehuset indeholder olie på professionelle maskiner, og det skal skiftets med jævne mellemrum for at bevare smøreevnen og beskytte de bevægelige dele i f.eks. aksialpumper.

Hvordan finder jeg en god leverandør af hedvandsrenser?

Om du køber din nye hedvandsrenser hos en butik eller online skal du sikre dig at de har forstand på højtryksrensere og hedvandsrensere. Det er altid godt at kontakte leverandøren og spørge ind til hvad der dækker dit behov, på den måde kan du relativt nemt høre om de har forstand på produkterne. Spørg også ind til tilbehør og udstyr, for det er også områder der kræver kompetence for at rådgive om, og det er den kompetence du søger.

Kan den leverandør du har kig på lave service og kan de reparere maskinen? Kan de ikke det bør du lede videre til du finder en udbyder der har indsigt og forstand på hedvandsrensere. Der kan eksempelvis finde en onlineleverandør som Toolworld.dk der sælger maskiner og værktøj, som både kan servicere og reparere din hedvandsrenser på eget værksted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *