Hvad sker der når du bruger mobildata i udlandet?

Vi er efterhånden blevet ekstremt afhængige af mobildata. Det er blevet umuligt at forestilelsig en verden eller virkelighed der vi ikke har konstant tilgang på næsten ubegrænset internet. Selv om de fleste af os har en begrænset datamængde i vores telefonabonnement, så finnes der faktisk ting der gør at det kan blive meget dyrt. Hvad sker der for eksempel når du bruger mobildata i udlandet? 

Dataroaming

Når du bruger mobildata i udlandet bruger din telefon den funktion der hedder dataroaming. Dataroaming gør, at din telefon kan koble sig op på et udenlandsk mobilnetværk og bruge data gennem dette. Dette kan blive ekstremt dyrt. Du har helt sikkert læst i avisen om de personer der har brugt mobildata i udlandet og fået en telefonregning på titusindvis af kroner. Det er svært at forestille sig noget værre. Det er en kedelig udgift at stå med efter en forretningsrejse eller en god ferie. Det der tit er tilfældet er at det har glemt at slukke for den funktion der hedder ‘dataroaming’ på sin telefon. Det er denne der gør at du kan koble op på udenlandske netværk. Mange har helt godtroende troet at de var tilkoblet wi-fi, men når wi-fi for eksempel ikke har fungeret eller været nede, så har telefonen automatisk gået over til dataroaming.

Dette kan som sagt blive en dyr affære! problemet opstår som regel først når man befinder sig i et land udenfor EU. Det er nemlig sådan, at man skal have noget data inkluderet i sit abonnement, der kan bruges i resten af EU. Det behøver med andre ord ikke være dyrere at bruge data i EU end i Danmark, men hvis man går over den grænse man har fået, så får man en besked og da skal man selv acceptere hvis man vil bruge mere, og får oplyst til hvilken pris. Da har man selv samtykket, at man vil bruge flere penge.

Få oversigt

Du kan finde en oversigt over hvor du kan bruge dataroaming i udlandet med forskellige teleselskaber. Det kan være et godt værktøj hvi du for eksempel skal finde et nyt teleselskab, eller vil vide hvem der kobler op hvor. Det kan blive meget dyrt at bruge din mobildata på et fly, men nu hvor man ikke længere altid skal have sin telefon i flymodus når man flyver, så er dette en reel udfordring. Når man er ombord på en færge eller et fly så er det nemlig tit en satelittforbindelse man bruger. Satelittnetværk kan være meget, meget dyrt. Nogle flyveture har gratis wifi eller wifi man kan betale for. Da får man oplyst en fast pris, men man skal passe på at telefonen er sat til wifi og slukke for dataroaming, så man ikke risikerer at koble sig til et satelittnetværk, hvis nu wifi ikke lige fungerer som det skal, i den tro om at man er tilkoblet et trådløst netværk. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse! Hvis du rejser tæt på grænser kan det også blive meget dyrt med ubevidst dataroaming, fordi du kan koble op til et mobilnetværk som dit abonnement ikke dækker.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *