Er det smart at køre på helårsdæk ?

Når det kommer til dæk er der 2 varianter du kan vælge. 

Når du skal vælge dæk til bilen kan du vælge 2 varianter. Det lyder måske lidt underligt, når der er 3 dæktyper. Så hvordan hænger det nu lige sammen. 

Som sådan er der kun 2 varianter når det kommer til dæk valg. Du kan enten vælge at køre på et helårsdæk. Eller du kan vælge at køre med sommerdæk i sommerhalvåret og vinterdæk i vinterhalvåret. Den sidste variant er uden tvivl det mest sikre valg, men hvor stor er forskellen. 

Der er ingen tvivl om det er smart kun at skulle have 1 sæt dæk. Så kan du også køre med de samme alufælge hele året rundt. Der er dog nogle ulemper ved at køre med helårsdæk, frem for vinterdæk og sommerdæk. 

Hvilken forskel er der ?

Et helårsdæk er lavet til at køre nogenlunde hele året rundt. Det vil sige at det ikke er specielt udviklet til nogen årstid. Et sommerdæk / vinterdæk er derimod specielt udviklet til at køre en bestemt årstid og dermed bedre indstillet på vejret. Helårsdækket er i realiteten et vinterdæk der har en gummiblanding der også kan bruges om sommeren. Det betyder så dog at du om vinteren ikke har helt så optimal vejgreb som du har med et rigtig vinterdæk. Man ser det specielt ved bræmselængder, hvor et vinterdæk har en markant længere strækning før det står stille. 

Det er absolut mere bøvlet at køre med varianten, hvor du har 2 sæt dæk. Her skal du skifte 2 gange i året og der skal investeres i 2 sæt fælge. Den bonus man får er dog at man ikke slider sine dæk helt så hurtige. Samtidig er man også bare mere sikkert undervejs. Så skal man selv vurdere om sikkerhed er et område man vil spare på. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *