At være selvstændig erhvervsdrivende er for mange mennesker forbundet med kreativitet og frihed. Hvem vil ikke føre sin gode idé ud i livet og få den til at lykkes? Men fra tanke til handling er der lang vej, og der er mange små mellemveje inden man når det endelige mål. Først og fremmest skal man have rammen på plads, og derefter handler det om at etablere den rigtige form for selskab?
Om det er en enkeltmandsvirksomhed, et anpartsselskab eller interessantskab man skal have kan afhænger af mange ting. Her får en gennemgang af de tre, så du som erhvervsdrivende kan opveje fordele og ulemper ved de forskellige former.
Enkeltmandsvirksomhed; én person sidder på det hele
At oprette en enkeltmandsvirksomhed må siges at være den nemme løsning i opstartsfasen. Denne type af virksomhed har én ejer og ingen bestyrelse eller direktion.
Denne form for virksomhed er især god til dig der producerer produkter eller ydelser, hvor du ikke har behov for at ansætte andre. Er du for eksempel kunstner, terapeut eller noget helt tredje, og skal du selv stå for al driften af virksomheden, så kan det være at en enkeltmandsvirksomhed er den rette løsning.
En enkeltmandsvirksomhed er en privatejet virksomhed, og som ene ejer af virksomheden hæfter man også selv for eventuelle økonomiske underskud i virksomheden.
Anpartsselskab; startkapital betyder engagement
Den mest benyttede selskabsform i Danmark er anpartsselskabet. Med denne form er der tale om en virksomhed, hvor der kan være flere ejere. Har man som individ en god idé, som man gerne vil føre ud i livet sammen med andre ligesindede ildsjæle, så kan denne selskabsform være det rette valg.
Ved et anpartsselskab skal der skydes et beløb af 40.000 kroner ind i selskabet ved opstart, og man kan derfor ikke oprette selskabet uden en krone på lommen. Beløbet er ikke enormt, men det er stort nok til at vise potentielle kunder og samarbejdspartnere at man er seriøs omkring tiltaget. Som medejer af et anpartsselskab hæfter man ikke personligt for eventuelle underskud, tabet kan blot gå udover den omtalte startkapital på 40.000 kroner.
Ved oprettelsen af selskabet skal der laves stiftelsesdokumenter og vedtægter, og det kan her være en fordel af få juridisk rådgivning omkring denne proces, så man ikke begår fejl og derved risikerer bøder.
Interessantskab; to ejere til én virksomhed
Denne form for virksomhed er ikke så forskellig fra en enkeltmandsvirksomhed i sin grundform, men her er der mindst to ejere af den pågældende virksomhed og ikke blot én.
Oprettelsen af et interessantskab kræver ingen startkapital og heller ingen særlige krav til stiftelsesprocessen. Det er således ganske simpelt at oprette, og kan være en fordel for virksomheder i opstartsfasen og uden det store økonomiske overskud.
Et interessantskab hæfter interessanterne direkte, solidarisk og personligt for alle virksomheden forpligtelser. Lider virksomheden store tab og er i underskud, så skal en eventuel gæld fordelen mellem de forskellige interessanter.
Denne form for selskab benyttes ofte i samarbejder med få personer. Interessantskaber ses blandt andet blandt advokater, dyrlæger, læger, arkitekter, ingeniører og revisorer.