Omdan din have til en frodig og frugtbar frugtplantage

Der findes næsten ikke noget bedre end en have fyldt med de skønneste frugter og bær. Der er noget utrolig tilfredsstillende over at kunne plukke et æble ude i haven fra et træ, man selv har plantet.

Hvis du går rundt med en drøm om at anlægge en lille frugtplantage i baghaven, eller bare gerne vil have ét enkelt træ eller en busk, skal du ikke tøve længere. Selvom det kan virke som et uoverskueligt projekt at få anrettet og sået, så er det bare om at komme i gang.

Frugttræer

Der findes utrolig mange forskellige frugttræer, som du kan plante i din have. Inden du går ud og investerer i dyre træer, er det dog en god idé at have styr på, hvilke frugttræer der trives i danske haver, hvilke der skal plantes i et drivhus, og hvilke du helt skal holde dig fra.

  • Æbletræer trives fortrinligt i danske have og de er tilmed også nogle af de absolut letteste træer at have. Der findes dog en masse forskellige æblesorter. Du kan eventuelt vælge nogle der producerer æbler lidt forskudt, så du kan nyde godt af frugterne over en længere periode. Du kan kombinere et augustæbletræ, et ananas æbletræ og et Ingrid Marie æbletræ for at strække plukningssæsonen så lang tid som muligt. Hvis du planter to eller flere æbletræer, kan de også bestøve hinanden.
  • Kirsebær er egentlig et bær, men hører også inden under frugttræer. De kan sagtens trives i en dansk have, men det er en god idé at dække kronen, så fuglene ikke spiser alle dine bær.
  • Pæretræer fungerer også glimrende i danske have, men være sværere at få bestøvet. Det kræver derfor en lille ekstra indsats, hvis bierne ikke slår til.
  • Blommetræer er også en mulighed og nogle blommesorter er endda selvbestøvende. Her er det blot vigtigt at beskære træerne, da de kan have en overproduktion af frugt, hvilket kan resulterer i en forringet smag og overbelastning af træet.

Bærbuske

Bær er vidunderligt og alsidige. De kan spises friske, fryses ned, laves til syltetøj, marmelade, sirup og grød. Du kan derfor roligt plante et par bærbuske i din have.

Hindbærbuske, ribsbuske, solbærbuske, stikkelbærbuske, brombærbuske, boysenbærbuske mf. kan du sagtens plante i din have. Så længe du husker at skærme dem fra fugle, plukke dem i tide og sørge for at give dem nok vand, skal de nok producere en masse bær. Især beskæring af hindbær og brombærbuske er vigtigt at huske, da de hurtigt kan vokse sig store.

Plant nogle forskellige bærbuske, som sætter frugt forskudt af hinanden, så du kan nyde dine bær i en længere periode. Det er for eksempel oplagt at kombinere blåbær, ribs og brombær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *