Ravjagt for begyndere

Ravjagt – den sociale sport

Der er ikke mange som kan sige sig fri for at kigge efter rav når de en sommerdag går en tur på stranden. Man kunne jo være heldig. Men det er der bare ikke så mange der er og hvis børnene er med mister de hurtigt gejsten hvis de ikke finder noget rav i en fart.

Vejers og Blåvand er nogle af de bedste steder i Danmark at finde rav. Der er mange hemmeligheder og gode råd til, hvordan man lige præcis finder rav. Tænk engang; på stranden kan du finde rav, der er hærdet harpiks, som er millioner af år gammelt. Alle kender harpiks, det klistrede, klare stads som især fyrretræere udskiller. Det rav, man finder, er ofte 30-50 millioner år gammelt. Harpiksen fanger ofte insekter, nåle og blade når, det drypper ned ad træet. I urtiden var havet mellem Vejers og den engelske østkyst dækket af skov, der senere blev oversvømmet af havet. Derfor kan man være heldig at finde ravstykker med insekter, nåle osv. Når harpiksen udsættes for tryk gennem millioner af år, som når det bliver oversvømmet af et helt hav og en masse jord og sand, bliver det til rav. Millioner af år senere igen, under istiden, blev jord og ismasser presset mod vest til det, der i dag er Danmark. Det rav, vi i dag finder langs kysten i Vejers, stammer altså fra urtidens skove.

Nordens guld

Rav har været anvendt siden oldtiden til smykker og til byttehandel. Holder man rav op imod lyset, kan man se flotte mønstre, og hvis overfladen er ru, kan man slibe det. De heldige kan finde insekter og blade, der blev fanget af harpiksen for millioner af år siden.

Tag børnene med på ravjagt

Ravjagt er en sjov beskæftigelse for børnene da det er ligesom at lede efter en skattekiste. Du skal være heldig for at finde rav og chancen for at gøre det, er noget som tænder en gnist i mange børn. Børn vil gøre alt for at vinde og for at vinde kræver det, at de finder rav.

Der findes mange sten på de danske strande og det kan nogle gange være svært at se om det er rav eller en almindelig sten der er fundet. På www.ravfund.dk kan du blive klogere på hvordan man tester om det er rav eller ej. Generelt set vejer rav ikke særlig meget. Rav vejer faktisk kun en tredjedel af det som en sten vejer. Når du står med et stykke rav i hånden, føles det blødt i forhold til sten som føles hårde og kolde. Hvis du f.eks. tager en sten og ridser i ravet, så kan du hurtigt vurdere om der nu også er tale om rav.

Ravjagt er for hele familien

Ravjagt er en genial måde at få hele familien med ud i naturen. Det kan være svært at få nok frisk luft i en travl hverdag, hvor størstedelen af timerne ofte bruges på et kontor eller i et klasselokale, og når vi har fri, ender vi ofte med en tablet i hånden eller foran computeren. Med ravjagt er der et mål med den lange travetur på stranden, og man får ofte børnene med på ideen, når det hele minder lidt om en skattejagt. Det kan være svært at overtale de unge mennesker på en strandtur, hvis det er på grund af naturoplevelsen og den friske luft alene men en frisk konkurrence om hvem der finder mest rav kan motivere selv teenageren.

Er du bruger af Facebook kan du med fordel melde dig ind i Danmarks største Facebookgruppe som udelukkende er beregnet til begyndere i ravjagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *